Bij het aanleggen van een vijver, moet u rekening houden met het soort tuinvijver welke u wenst. Wij zetten de verschillende soorten tuinvijvers welke wij voor u aanleggen, hieronder even op een rijtje.
Siervijvers
Siervijvers zijn wellicht het soort tuinvijver welke de meeste mensen voor ogen hebben. Een siervijver bestaat voor een groot stuk uit waterplanten, vaak met verschillende niveau’s. Zowel drijvende planten, als ondergedoken planten vinden er hun plaats. Zuurstofplanten zorgen voor de nodige zuurstof voor de vissen. Voor de vissen is een diepte van 80 à 100 cm aangewezen.
Dit soort typische siervijvers is vaak een minibiotoop op zich, waar ook insecten, vogels en waterdieren zich al snel thuis zullen voeden. Een siervijver heeft weinig onderhoud nodig en wordt een echt rustpunt in uw tuin.
Koivijvers en vijvers met vissen
Bij koivijvers of vijvers waarin vissen centraal staan, is een goede filtering een echte must. Vaak zitten er immers meer vissen in dan de waterplanten aankunnen om een correct biologisch evenwicht te garanderen. Vaak worden vissen en waterplanten gescheiden in afzonderlijke zones, terwijl heel wat mensen zelfs geen planten wensen in hun koivijver.
Daarom is een goede filtering en waterzuivering (en zelfs waterverversing) een noodzaak om een in koivijver of vissenvijver een goede waterkwaliteit te garanderen. Ook een UV-lamp behoort tot de filterinstallatie, om groene algen te voorkomen.
Zwemvijvers
En wil u een mooie, natuurlijk ogende vijver, combineren met zwemplezier, dan zijn zwemvijvers een leuke en aangename aanvulling op uw tuin. In de zomer kan je bij warm weer genieten van een verfrissende zwempartij, terwijl u in de andere seizoenen kan genieten van een echte vijver.
Een zwemvijver is, vergeleken met een zwembad, goedkoop in onderhoud. Er wordt immers geen chloor of andere scheikundige producten gebruikt voor de waterfiltering en u hoeft het water niet te verwarmen. Wij leggen steeds zwemvijvers aan met een natuurlijke, ecologische filtering.